Nieuws uit de Gemeente Maasheuvelland Nieuws uit de Gemeente Maasheuvelland

In de Gemeente gebeuren allerlei dingen. Veel nieuws zal kern-afhankelijk zijn en op de pagina's van de kernen verschijnen. Ook zal veel informatie in de Kerkberichten verschijnen.

Meer en meer zult u ook op deze pagina nieuws kunnen verwachten van de Gemeente.

 
Nieuwe plaatselijke regeling

Nieuwe plaatselijke regeling

Op 22 maart 2017 heeft de Kerkenraad een nieuwe Plaatselijke Regeling vastgesteld. Deze regeling is tot stand gekomen na overleg met diverse gremia binnen de gemeente, een gemeentevergadering en dankzij de inbreng van meerdere gemeenteleden. In deze nieuwe Plaatselijke Regeling is er speciaal aandacht voor de wijze waarop wij enerzijds gezamenlijk één gemeente kunnen zijn en anderzijds vorm en inhoud willen geven aan de eigenheid van onze kernen. Communicatie en openheid zijn hierin centrale elementen. U vindt de nieuwe regeling door hier te klikken. De Plaatselijke Regeling 2017 is ingegaan op 1 april 2017.

 
Op het podium van de Sint Jan

Op het podium van de Sint Jan

Op 22 januari brengt een van onze 'musicians in residence' Kirsten van Os samen met bariton Frank Mostert Schuberts liederencyclys 'Die schöne Müllerin'. Inloop vanaf 15.00 uur met koffie, thee en lekkers.
Iedereen is welkom!

 
Verslag Sola Scriptura 13 november

Verslag Sola Scriptura 13 november

Zondag 13 november 2016 Van 31 oktober 2016 t/m 31 oktober 2017 herdenken we dat 500 jaar geleden de Reformatie begon. De Protestantse Kerk in Nederland herdenkt dat o.a. met een estafette door het land heen. “Als een lopend vuur”. 13 November was de eerste halteplaats van deze estafette in de Minderbroederskerk in Roermond. Lees hier het verslag.

lees meer »
 
Sola Scriptura

Sola Scriptura

In de voorstelling Sola Scriptura! Solo Scriptura? gaat Ferdinand Borger op onderzoek wat de gevolgen van deze individuele toegang tot de Schrift zijn geweest voor onze culturele en religieuze geschiedenis. In hoeverre heeft de Reformatie bijgedragen aan het hedendaags individualisme? Is er met de nadruk op de persoonlijke omgang met de Schrift, waarbij de traditie van weinig waarde meer was, met het badwater ook een kind weggegooid?
[...]
 De verschillende fragmenten uit de voorstelling worden afgewisseld met zang en orgelspel, waarin de echo van de Reformatie doorklinkt en zich aanpast aan de verschillende tijden.
 

lees meer »
 
Startzondag 2016

Startzondag 2016

Een boottocht met firma Stiphout, de vier sluizentocht. Daarvoor willen we u en jullie van harte uitnodigen op de Startzondag van 2 oktober a.s. lees meer.
 

lees meer »
 
Activiteit: Hoe vertel ik het mijn kinderen?

Activiteit: Hoe vertel ik het mijn kinderen?

"Hoe is de wereld gemaakt?"
"Wat is liefde?"
"Hoe weet je nou zeker dat God bestaat?"
"Waar ga je heen als je dood gaat?"

Lastige vragen die je altijd weer overvallen. Een kort antwoord heb je vaak niet.
En hoe denk je daar zelf eigenlijk over? Wat is nu een vorm van geloofsopvoeding die bij jou en jouw kinderen past?
Met welke andere ouder zou je daar nu eens over kunnen spreken? Niet echt iets voor bij het schoolplein of langs het voetbalveld … .

Herkenbaar? Kom dan op 30 mei naar de ontmoetingsmiddag voor ouders van kinderen tot 16 jaar.

Lees meer en geef je op via deze link.

 
verslag bezoek moderamen aan Limburg verslag bezoek moderamen aan Limburg

Op 23 februari 2016 werd Limburg vereerd met een bezoek van het moderamen van de Generale Synode.
Wij ontvingen hen ‘s morgens in Vaals en ‘s middags werd het programma voortgezet in Weert.
Een zeer positieve ontmoeting waarbij we goed van gedachten hebben gewisseld en een positief beeld van Limburg hebben kunnen neerzetten. Hierbij een verslag van deze dag.

lees meer »
 
Nieuwe programma Kindernevendienst Maastricht online.

Nieuwe programma Kindernevendienst Maastricht online.

Het nieuwe programma voor de kindernevendienst in Maastricht is bekend. Hier kunt u meer lezen over de kindernevendienst in Maastricht.

 
Student en de gemeente Maas-Heuvelland

Student en de gemeente Maas-Heuvelland

Op 18 augustus begint de INKOM weer. Een grote groep studenten zal zich in Maastricht vestigen en haar leven hier inrichten. Met de studententijd komen een heleboel goede dingen je kant op: vrijheid om jezelf te ontwikkelen, om te studeren en om te genieten van een erg mooie tijd.Je krijgt de vrijheid om zelf keuzes te gaan maken. Keuzes om misschien voor het eerst eens te gaan kijken in een kerk, misschien de Bijbel een keer te lezen (al dan niet vanuit een academische interesse). Maar ook keuzes of je op de vroege zondagochtend nou wel zal opstaan of  misschien wel om je te laten dopen of belijdenis te doen

Als kerkelijke gemeenschap willen we graag studenten verwelkomen en we nodigen je graag uit om een keer te komen kijken! Dat kan bij een kerkdienst op zondag, maar ook bij een gesprekskring of bij een andere activiteit. Onze gemeente steunt ook het studentenpastoraat in Maastricht, tafelstraat13. Kijk daar voor meer activiteiten.

Natuurlijk kan je ook via de mail contact met ons opnemen.

 
Openstelling Hervormde Kerk Vaals Openstelling Hervormde Kerk Vaals

Hervormde kerk in VaalsTijdens de zomermaanden zal de kerk elk eerste weekend van de maand zijn deuren openen voor iedereen de iets meer wil weten over het oudste protestantse kerkgebouw in Limburg en zijn geloofsgemeenschap. De zomer-openstelling van de hervormde kerk in Vaals zijn een vervolg op het succes van de openstelling tijdens de paas- en pinksterdagen.

De Hervormde kerk in 1671 werd opgetrokken tegen de oude, mergelstenen kerktoren van de toenmalige parochiekerk. Ze werd in opdracht van de Staten Generaal gesticht ten dienste van de talrijke hervormden die in Aken e.o. vanwege hun godsdienst werden vervolgd. Tegenwoordig houdt de Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland (www.maasheuvelland.nl) er elke tweede zondag om 10 uur haar vieringen. Na afloop wordt er koffie gedronken in de naast de kerk gelegen Oude Pastorie. Deze dateert uit 1717, naar het ontwerp van de bekende Akense bouwmeester Laurenz Mefferdatis.

De hervormde kerk aan de Kerkstraat 47 in Vaals (bij de parkeerplaats) opent haar deuren voor belangstellenden in juli op volgende dagen en tijden:

  • Zaterdag 5 juli tussen 13:30 en ongeveer 16:00 uur
  • Zondag 6 juli tijdens de Üllemarkt tussen 11:00 en 16:00 uur
  • Overige openstellingen: weekend 2 en 3 augustus, weekend 6 en 7 september, steeds van 13:30 tot ongeveer 16:00 uur. Van harte welkom!

 
Verslag drie-landendag: ''Grenzen spelen voor ons als Christenen geen rol''

Verslag drie-landendag: ''Grenzen spelen voor ons als Christenen geen rol''

 „Grenzen spielen für uns Christen keine Rolle“

„Grenzen spelen voor ons als Christenen geen rol“ dat staat boven het verslag op de website van de Kirchenkreis Aachen over de Dreiländertag in Geleen.
Duitse, Belgische en Nederlandse Christenen vierden samen Drielandendag in de Ontmoetingskerk in Geleen. Een belangrijke ervaring van christelijke openheid. Vandaag loven wij gemeenschappelijk God met veel stemmen in veel talen, zo opende ds. Pier Prins de kerkdienst. Samen met Pfarrer Erik Schumacher uit Schleiden en Pfarrerin Christine Treichel uit Malmedy ging hij voor.
 
Zo’n 200 mensen uit de Kirchenkreisen Aachen en Jülich, de Belgische gemeenten Malmedy, Eupen en Hasselt, de Limburgse gemeenten Geleen, Maas-Heuvelland, Parkstad, Sittard, Venlo, Weert en de Remonstrantse Gemeente Zuid-Limburg vierden samen deze eredienst.

lees meer »
 
Doelstellingen 2013-2016 Doelstellingen 2013-2016

De gemeente Maas-Heuvelland staat als kerkelijke gemeente voor een aantal uitdagingen. Om over de aankomende jaren heen de kansen te pakken om met die uitdagingen aan de slag te gaan, heeft een werkgroep in samenwerking met de gemeente een aantal doelstellingen opgesteld. Deze doelstellingen zullen de aankomende jaren als leidraad voor het beleid gelden en onder toezicht van de kerkenraad en midden in de verschillende kernen zal aan de uitvoering worden gewerkt.

U kunt het doelstellingendocument hieronder lezen of downloaden. Wilt u voor de context ook nog het gemeenteprofiel of de plaatselijke regeling inzien, kijkt u dan bij de Gemeentedocumenten en Kerkberichten.


Ziet u geen text staan? Download dan het document op uw computer.